• Library and canteen at the University of Applied Sciences Görlitz (D)

    Since the building characterises the space between two significantly taller structures, it must give this area an identity. As clearly seen from both structures, the third façade is an eye-catcher, creating privacy and providing sun protection for the interior. The homogeneous shell is perforated where necessary to enable people to see in and out, while also facilitating filtering when required. This creates a pergola-like feel in the terrace area and inside the canteen, with sunlight entering into the room as if through a tree canopy. Vistas change depending on how far away the observer is, alternating between open and intimate spaces.


  • The library is located on the ground floor, and is accessible, including for disabled persons, from the car park or the square (elevator). The reading room and group work area overlook the shores of the Neisse, while the service rooms are set on an incline.

    Main useable floor space
    1,330 sqm
    2003 expert review process
    2nd place

Library and canteen at the University of Applied Sciences Görlitz (D)

Since the building characterises the space between two significantly taller structures, it must give this area an identity. As clearly seen from both structures, the third façade is an eye-catcher, creating privacy and providing sun protection for the interior. The homogeneous shell is perforated where necessary to enable people to see in and out, while also facilitating filtering when required. This creates a pergola-like feel in the terrace area and inside the canteen, with sunlight entering into the room as if through a tree canopy. Vistas change depending on how far away the observer is, alternating between open and intimate spaces.
The library is located on the ground floor, and is accessible, including for disabled persons, from the car park or the square (elevator). The reading room and group work area overlook the shores of the Neisse, while the service rooms are set on an incline.

Main useable floor space
1,330 sqm
2003 expert review process
2nd place