• Gütersloh Parkhaus am Kreishaus parking building

    Gütersloh (D)

    Competition, 2018

    2nd prize

    in co-operation with Ingenieurbüro Bock

    The local administration building (Kreishaus) sets architectural standards, and defines an open space with minimal traffic. It has a large area, and cannot be used as an urban recreation centre. The other buildings look solitary and inhomogeneous.

    A simple box structure would suffice to cater to the intended use, though this would hardly do justice to the Kreishaus’s architectural sophistication. Making the most of what little extra space the property offers, the building can be extended to let daylight down into the car park.



  • The proposed variant is an economical cube whose simplistic appearance is mitigated by definitive components and rounded edges. Drawing on influences from existing buildings is unlikely to be helpful in this particular project. Instead, the response will be an additional, confident, stand-alone structure. Capacity for additional uses would be desirable and attractive, but is virtually impossible given the space available.

    As such, it will remain a single-purpose structure. Only the access ways, driveways and ramps will be accentuated as defining elements, along with the integrated bike-storage facility, which adds a special feature to the exterior.

    The building makes maximum use of the block, such that there is a leafy interior courtyard that boosts air flow and lets daylight down into the parking building.



  • The split-level development is an economical option that manages with only half a basement, while a 1,000-sq-m photovoltaic system more than adequately supplies the charging station for electric cars and e-bikes.

    The proposed wood-and-steel structure with solid ceiling panels can be created as a systematic, pre-fab building with minimal special features.

Gütersloh Parkhaus am Kreishaus parking building

Gütersloh (D)

Competition, 2018

2nd prize

in co-operation with Ingenieurbüro Bock

The local administration building (Kreishaus) sets architectural standards, and defines an open space with minimal traffic. It has a large area, and cannot be used as an urban recreation centre. The other buildings look solitary and inhomogeneous.

A simple box structure would suffice to cater to the intended use, though this would hardly do justice to the Kreishaus’s architectural sophistication. Making the most of what little extra space the property offers, the building can be extended to let daylight down into the car park.



The proposed variant is an economical cube whose simplistic appearance is mitigated by definitive components and rounded edges. Drawing on influences from existing buildings is unlikely to be helpful in this particular project. Instead, the response will be an additional, confident, stand-alone structure. Capacity for additional uses would be desirable and attractive, but is virtually impossible given the space available.

As such, it will remain a single-purpose structure. Only the access ways, driveways and ramps will be accentuated as defining elements, along with the integrated bike-storage facility, which adds a special feature to the exterior.

The building makes maximum use of the block, such that there is a leafy interior courtyard that boosts air flow and lets daylight down into the parking building.



The split-level development is an economical option that manages with only half a basement, while a 1,000-sq-m photovoltaic system more than adequately supplies the charging station for electric cars and e-bikes.

The proposed wood-and-steel structure with solid ceiling panels can be created as a systematic, pre-fab building with minimal special features.