• Düsseldorf train station area

    Düsseldorf (D)

    Competition 2018
    in co-operation with ClubL94 landscape architects

    The area is dominated by the striking reception building from 1930, and its elongated shape makes it look more like a widened section of street. While the spaces on the southern and western are clearly defined, the northern end is less so. The western side is characterised by nondescript post-war buildings. Immermannhof and the post office disrupt the lines of sight and access to the inner city, and form incongruous foreign objects in the city’s layout. They are currently being demolished, so that they can then be reintegrated and remove any obstructions.



  • There are plans for a high-rise building to the north of the train station. The 3rd, 4th and 5th floors of this high-rise will protrude out into the space to create a northern boundary, but will be adapted to the surrounding eave heights. The overhang, meanwhile, will enable unlimited use of the transport and pedestrian areas. A large undercover entrance area will also be created for the high-rise, giving the station square a distinct sense of autonomy. The plan is for the overhanging floors to also contain spaces for public events.

    The high-rise itself will line up with the station building, so as to ensure the clock tower situated in the open space retains its rightfully dominant position. Complying with the 100-metre height limit, the high-rise will reach the desired gross floor area of 28,000 sq m.

Düsseldorf train station area

Düsseldorf (D)

Competition 2018
in co-operation with ClubL94 landscape architects

The area is dominated by the striking reception building from 1930, and its elongated shape makes it look more like a widened section of street. While the spaces on the southern and western are clearly defined, the northern end is less so. The western side is characterised by nondescript post-war buildings. Immermannhof and the post office disrupt the lines of sight and access to the inner city, and form incongruous foreign objects in the city’s layout. They are currently being demolished, so that they can then be reintegrated and remove any obstructions.



There are plans for a high-rise building to the north of the train station. The 3rd, 4th and 5th floors of this high-rise will protrude out into the space to create a northern boundary, but will be adapted to the surrounding eave heights. The overhang, meanwhile, will enable unlimited use of the transport and pedestrian areas. A large undercover entrance area will also be created for the high-rise, giving the station square a distinct sense of autonomy. The plan is for the overhanging floors to also contain spaces for public events.

The high-rise itself will line up with the station building, so as to ensure the clock tower situated in the open space retains its rightfully dominant position. Complying with the 100-metre height limit, the high-rise will reach the desired gross floor area of 28,000 sq m.