• Squirrel House

    Erfurt (D)

    The property is a whole six metres wide on Pergamentergasse, in the heart of the old town,

    not far from the Domplatz (cathedral square). The medieval “Squirrel House” was demolished in the 1980s.

    The three-storey apartment block blends harmoniously into its surroundings.

    The original plan was to combine the roof and façade into a red-brick monolith, but this was prohibited by the authorities.

    The recessed ground-floor façade features blackboard paint, and is designed to prevent graffiti.


  • The vertical windows on the upper levels are joined into horizontal strips, and accentuated with white steel edging.

    On the 2nd floor, the right-hand quarter of this window band is cut out, and moved to the roof as a dormer.

    A subtle tribute is paid to the predecessor “Squirrel House”, with the front door handle created in the shape of this animal.

    The entrance area and garage on the ground floor are raised to 3.0 m at street level and are based on the neighbour’s shop.


  • On the courtyard side, the garden-facing guest room with shower bath is only 2.40 m internally.

    This is reflected in the 1st floor, where building-width steps separate the space into two areas: one for eating and one for cooking.

    A breakfast terrace adjoins the western side, and is connected to the garden by a filigree open-air staircase.

    The bedrooms are located on the 2nd floor. Beneath the high, wood-panelled roof is a living and study area.

    A building-width rooftop terrace catches the evening sun, overlooking the neighbourhood rooftops and citadel.

    Completion 4/2015


Squirrel House

Erfurt (D)

The property is a whole six metres wide on Pergamentergasse, in the heart of the old town,

not far from the Domplatz (cathedral square). The medieval “Squirrel House” was demolished in the 1980s.

The three-storey apartment block blends harmoniously into its surroundings.

The original plan was to combine the roof and façade into a red-brick monolith, but this was prohibited by the authorities.

The recessed ground-floor façade features blackboard paint, and is designed to prevent graffiti.


The vertical windows on the upper levels are joined into horizontal strips, and accentuated with white steel edging.

On the 2nd floor, the right-hand quarter of this window band is cut out, and moved to the roof as a dormer.

A subtle tribute is paid to the predecessor “Squirrel House”, with the front door handle created in the shape of this animal.

The entrance area and garage on the ground floor are raised to 3.0 m at street level and are based on the neighbour’s shop.


On the courtyard side, the garden-facing guest room with shower bath is only 2.40 m internally.

This is reflected in the 1st floor, where building-width steps separate the space into two areas: one for eating and one for cooking.

A breakfast terrace adjoins the western side, and is connected to the garden by a filigree open-air staircase.

The bedrooms are located on the 2nd floor. Beneath the high, wood-panelled roof is a living and study area.

A building-width rooftop terrace catches the evening sun, overlooking the neighbourhood rooftops and citadel.

Completion 4/2015