• Villa Carlotta
    Erfurt (D)

    Completed 2014

    "House of the year 2015" short-list

    "thüringia woodaward 2015"

    first price

    "heinzeaward" 2016

    short-list

    The block, situated on a steep, southerly slope next to a clearance cairn spans some 1,000 sq m. Two garden sheds and extensive vegetation had been left behind by the previous owners. The clearance cairn is a steep path which can only be taken as far as the property, making construction somewhat difficult.



  • The longitudinal beam terraced the property so that the living area in the basement faces south towards the garden, while the playroom, guest rooms and study on the ground floor are more east-west facing. The dining room is the central space connecting the two levels via an expansive atrium effect. The terracing enables better use of the steep block, and separates the entrance from the living level.



  • The wooden ground floor sits atop the half-buried, reinforced concrete basement. A special feature here is the flat slope of the pitched roof lengthways across the house, and a 5-m overhang, which covers the entrance area and carport – a sheltered area suitable for playing, as well as for summertime parties requiring shade or protection from the rain.

    pictures Victor Brigola / dma

Villa Carlotta
Erfurt (D)

Completed 2014

"House of the year 2015" short-list

"thüringia woodaward 2015"

first price

"heinzeaward" 2016

short-list

The block, situated on a steep, southerly slope next to a clearance cairn spans some 1,000 sq m. Two garden sheds and extensive vegetation had been left behind by the previous owners. The clearance cairn is a steep path which can only be taken as far as the property, making construction somewhat difficult.



The longitudinal beam terraced the property so that the living area in the basement faces south towards the garden, while the playroom, guest rooms and study on the ground floor are more east-west facing. The dining room is the central space connecting the two levels via an expansive atrium effect. The terracing enables better use of the steep block, and separates the entrance from the living level.



The wooden ground floor sits atop the half-buried, reinforced concrete basement. A special feature here is the flat slope of the pitched roof lengthways across the house, and a 5-m overhang, which covers the entrance area and carport – a sheltered area suitable for playing, as well as for summertime parties requiring shade or protection from the rain.

pictures Victor Brigola / dma