• WYSIWYG-Editor, MyFCKeditor, drücken Sie ALT 0 für Hilfe.

    Bundesrat Berlin (D)

    The visitor centre on Leipziger Strasse appears consciously contemporary, without attempting to imitate its neighbours or mediate between them. The quiet area acts as a buffer between the somewhat rivalling façades of the adjacent buildings, keeping things focused on what’s most important: the entrance to the visitor centre.

    The arcade – a column-free recess – reflects the internal relationships and supremacy of the Prussian manor. The demure lettering balances out the height difference with the adjacent arcade like a semi-transparent curtain.



  • Both base levels recede from their western neighbour, creating a gap reminiscent of the Berlin Wall strip, while also keeping room for the historic light poles. The easy exit for visitors is combined with covered bike parking bays and the café’s alfresco dining area.

    The planned stepped structure caters to the manor’s jutties and recesses, allowing the subdivided spaces in between to form joint open areas, and the old and new constructions to fuse into one single spatial entity.

    2014 competition

WYSIWYG-Editor, MyFCKeditor, drücken Sie ALT 0 für Hilfe.

Bundesrat Berlin (D)

The visitor centre on Leipziger Strasse appears consciously contemporary, without attempting to imitate its neighbours or mediate between them. The quiet area acts as a buffer between the somewhat rivalling façades of the adjacent buildings, keeping things focused on what’s most important: the entrance to the visitor centre.

The arcade – a column-free recess – reflects the internal relationships and supremacy of the Prussian manor. The demure lettering balances out the height difference with the adjacent arcade like a semi-transparent curtain.



Both base levels recede from their western neighbour, creating a gap reminiscent of the Berlin Wall strip, while also keeping room for the historic light poles. The easy exit for visitors is combined with covered bike parking bays and the café’s alfresco dining area.

The planned stepped structure caters to the manor’s jutties and recesses, allowing the subdivided spaces in between to form joint open areas, and the old and new constructions to fuse into one single spatial entity.

2014 competition