• Ossietzky Hof reconstruction

    IBA Thüringen

    Nordhausen (D)

    Competition 2018

    in co-operation with WLA Wengemuth Landschaftsarchitekten

    and HKL Ingenieurgesellschaft mbH

    Position

    Ossietzky-Hof is currently surrounded by three solitary rows of houses. The southern end remains open, with no clear boundary. Most of the courtyard itself is used as a car park. The remaining grassed area is a public space but, despite having a few old trees, is not used by the residents. There is no clear boundary or border at the corners, and most of the fire walls are windowless and featureless.

    Concept

    Town planning

    The open areas defining the edges of the space will be built up. A low, elongated structure providing thoroughfare access will constitute the southern end. The courtyard will be traffic-free, with clearly designated areas for each resident’s use.



  • Buildings

    On the courtyard-facing side, all buildings will have a protruding wooden ‘shelf’-like structure primarily used for balconies and loggia, though there is also provision for customised extensions, e.g. residents can use it as a conservatory or apartment extension where necessary and feasible.

    It makes sense to recycle windows and other components being replaced in the existing structure here. If need be, a component list can generally be provided, explaining how the shelf structure can be modified. On the other side, it is all about the variety that comes from resident creativity to create a contrast between the small-scale pockets of individuality and the large-scale building complexes. For cost reasons, the apartments already in demand should be kept as they are (apart from small alterations) in order to retain long-term tenants and pick up on neighbourhood beautification measures. The balconies, loggia and conservatories created on the courtyard-facing side by virtue of the ‘shelf’ enhance all the apartments.

    Open space

    The now enclosed interior courtyard is a reinterpretation of the ‘hortus conclusus’. The resulting sense of privacy encourages active usage of the open spaces and gardens. Courtyard access is facilitated.

Ossietzky Hof reconstruction

IBA Thüringen

Nordhausen (D)

Competition 2018

in co-operation with WLA Wengemuth Landschaftsarchitekten

and HKL Ingenieurgesellschaft mbH

Position

Ossietzky-Hof is currently surrounded by three solitary rows of houses. The southern end remains open, with no clear boundary. Most of the courtyard itself is used as a car park. The remaining grassed area is a public space but, despite having a few old trees, is not used by the residents. There is no clear boundary or border at the corners, and most of the fire walls are windowless and featureless.

Concept

Town planning

The open areas defining the edges of the space will be built up. A low, elongated structure providing thoroughfare access will constitute the southern end. The courtyard will be traffic-free, with clearly designated areas for each resident’s use.



Buildings

On the courtyard-facing side, all buildings will have a protruding wooden ‘shelf’-like structure primarily used for balconies and loggia, though there is also provision for customised extensions, e.g. residents can use it as a conservatory or apartment extension where necessary and feasible.

It makes sense to recycle windows and other components being replaced in the existing structure here. If need be, a component list can generally be provided, explaining how the shelf structure can be modified. On the other side, it is all about the variety that comes from resident creativity to create a contrast between the small-scale pockets of individuality and the large-scale building complexes. For cost reasons, the apartments already in demand should be kept as they are (apart from small alterations) in order to retain long-term tenants and pick up on neighbourhood beautification measures. The balconies, loggia and conservatories created on the courtyard-facing side by virtue of the ‘shelf’ enhance all the apartments.

Open space

The now enclosed interior courtyard is a reinterpretation of the ‘hortus conclusus’. The resulting sense of privacy encourages active usage of the open spaces and gardens. Courtyard access is facilitated.