• Haus zum goldenen Stern

    Erfurt (GER)

    Construction project 2018

    A young family bought the building in the coveted old town, not far from the pedestrian zone. The old structure, with its yellow rendered façade and charming details, initially looks quaint and squat, but actually features a surprisingly large courtyard, which sprawls behind a few of the adjacent buildings, and a former farrier’s shop. Parts of the front building were in very poor condition, but dated back to the 12th century and were thus heritage-listed.



  • As soon became apparent, only a few beams and fragments of a medieval wood-panelled room needed to be refitted after the demolition.

    The plan is to use an atrium as a connector structure between the new front building and the farrier’s shop. Cloister-like and surrounded by pillars, it will enable a sense of privacy and create an intimate feel. The rustic brick building fabric of the farrier’s shop was only able to be preserved in parts, and was rebuilt. With a living ‘gallery’ space, kitchen and dining area, it constitutes the centre of family life.

    The new structure gallantly fills the gap to the road. The old streetfront will be resurrected, albeit slightly scaled back, so as to adapt to the new floor heights. The old decorative elements will be carved onto the smooth surface using the sgraffito technique.

Haus zum goldenen Stern

Erfurt (GER)

Construction project 2018

A young family bought the building in the coveted old town, not far from the pedestrian zone. The old structure, with its yellow rendered façade and charming details, initially looks quaint and squat, but actually features a surprisingly large courtyard, which sprawls behind a few of the adjacent buildings, and a former farrier’s shop. Parts of the front building were in very poor condition, but dated back to the 12th century and were thus heritage-listed.



As soon became apparent, only a few beams and fragments of a medieval wood-panelled room needed to be refitted after the demolition.

The plan is to use an atrium as a connector structure between the new front building and the farrier’s shop. Cloister-like and surrounded by pillars, it will enable a sense of privacy and create an intimate feel. The rustic brick building fabric of the farrier’s shop was only able to be preserved in parts, and was rebuilt. With a living ‘gallery’ space, kitchen and dining area, it constitutes the centre of family life.

The new structure gallantly fills the gap to the road. The old streetfront will be resurrected, albeit slightly scaled back, so as to adapt to the new floor heights. The old decorative elements will be carved onto the smooth surface using the sgraffito technique.