• central bus station
    Wiesdorf/ Leverkusen (D)

    competition 2016
    in co-operation with Club L94 landscape architects

    Wiesdorf’s new central bus station is designed to become an architectural “intermediary” between the various districts. Its structural and greenery elements stretch from north to south, with lines of trees alternating with a sturdy, very cubic roof. The orthogonal strip is based on a handful of circular supports and structural elements.
    These structural elements flow out of the roof to form one overall shape: The roof and supports fuse into a single unit, giving the building a unique, distinct presence.



  • The simplicity and clarity of the design is enhanced by a uniform colour scheme. All necessary functions are pooled beneath the roof; both the public toilets and the staff waiting room positioned centrally on the island.

    From an open-space-planning perspective, the competition to design the roof of the ZOB Wiesdorf is a great opportunity to also incorporate the areas north of the actual competition zone, extending as far as the Forum administration centre, and to merge the bus station forecourt, the square in front of the Forum and the spaces in between.
central bus station
Wiesdorf/ Leverkusen (D)

competition 2016
in co-operation with Club L94 landscape architects

Wiesdorf’s new central bus station is designed to become an architectural “intermediary” between the various districts. Its structural and greenery elements stretch from north to south, with lines of trees alternating with a sturdy, very cubic roof. The orthogonal strip is based on a handful of circular supports and structural elements.
These structural elements flow out of the roof to form one overall shape: The roof and supports fuse into a single unit, giving the building a unique, distinct presence.



The simplicity and clarity of the design is enhanced by a uniform colour scheme. All necessary functions are pooled beneath the roof; both the public toilets and the staff waiting room positioned centrally on the island.

From an open-space-planning perspective, the competition to design the roof of the ZOB Wiesdorf is a great opportunity to also incorporate the areas north of the actual competition zone, extending as far as the Forum administration centre, and to merge the bus station forecourt, the square in front of the Forum and the spaces in between.