• Bahnhofsareal Ludwigsburg
    Ludwigsburg/ Stuttgart (D)

    competition 2017

    The area around Ludwigsburg’s bus station is defined by various current and planned forms of traffic. The comparatively narrow square cannot cope with all traffic requirements without there being some disruptions.

    The redesign of the surrounding areas revolves around accommodating the undefined urban spaces and clearly demarcating private from public open spaces.
    Streetside greenery plays just as important a role as the plants growing in the courtyards as aesthetic features.



  • As many above-ground parking bays as possible will be removed. Only very few parking bays required for functional reasons, e.g. drop-off, taxis and disabled access, will be created above-ground.

    Adding a “Green Table” will stop the various forms of traffic from becoming entangled, and avoid junctions and hubs which could pose a hazard to people. The Green Table is also to be connected to the new Francksteg railway overpass for pedestrians and cyclists, as well as the planned cable car.



  • On the one hand, it will form the connecting roof, which will shelter the bus station and future tram stop from the rain, and on the other, it will also provide a covered walkway to the station.

    While the main western section of the bus station will be built under the protective roof of the “Green Table”, the eastern stops will be given smaller individual roofs for the waiting areas, with similar designs to that of the “Green Table”. This will enable a visual break in the mass of bus stops and increase the open-air recreation spaces. The bus station roof will maintain a fitting, necessary distance from the eastern structures.
Bahnhofsareal Ludwigsburg
Ludwigsburg/ Stuttgart (D)

competition 2017

The area around Ludwigsburg’s bus station is defined by various current and planned forms of traffic. The comparatively narrow square cannot cope with all traffic requirements without there being some disruptions.

The redesign of the surrounding areas revolves around accommodating the undefined urban spaces and clearly demarcating private from public open spaces.
Streetside greenery plays just as important a role as the plants growing in the courtyards as aesthetic features.



As many above-ground parking bays as possible will be removed. Only very few parking bays required for functional reasons, e.g. drop-off, taxis and disabled access, will be created above-ground.

Adding a “Green Table” will stop the various forms of traffic from becoming entangled, and avoid junctions and hubs which could pose a hazard to people. The Green Table is also to be connected to the new Francksteg railway overpass for pedestrians and cyclists, as well as the planned cable car.



On the one hand, it will form the connecting roof, which will shelter the bus station and future tram stop from the rain, and on the other, it will also provide a covered walkway to the station.

While the main western section of the bus station will be built under the protective roof of the “Green Table”, the eastern stops will be given smaller individual roofs for the waiting areas, with similar designs to that of the “Green Table”. This will enable a visual break in the mass of bus stops and increase the open-air recreation spaces. The bus station roof will maintain a fitting, necessary distance from the eastern structures.