• Redesign of Lingen train station

    Lingen an der Ems (d)

    Competition 2017

    The train station’s location right near the university is used as an opportunity to make students more of a focus in the city, and raise their profile among citizens. A building that grows beyond its traditional purpose. Short-term residences, ‘new-in-town’, meeting rooms (think tank) and dining options will be created in the form of a learning centre that can bring the university’s young, creative vibe more into the city and increase the attractiveness of the university’s location.



  • The learning centre has a number of guest rooms available for short-term student or professor accommodation, while the ground floor provides meeting rooms and exhibition spaces that supplement the guest living area. These can be used for a variety of purposes, including excursions by partner universities, workshops and interdisciplinary and/or international co-operations. Both areas can be used flexibly where necessary.

    The newer extensions will be dismantled to enhance the original symmetry of the historic building. Externally, the repurposing is evidenced by the upper level’s emergency stairs, which are integrated into the façade and are accessed via the gallery.

Redesign of Lingen train station

Lingen an der Ems (d)

Competition 2017

The train station’s location right near the university is used as an opportunity to make students more of a focus in the city, and raise their profile among citizens. A building that grows beyond its traditional purpose. Short-term residences, ‘new-in-town’, meeting rooms (think tank) and dining options will be created in the form of a learning centre that can bring the university’s young, creative vibe more into the city and increase the attractiveness of the university’s location.



The learning centre has a number of guest rooms available for short-term student or professor accommodation, while the ground floor provides meeting rooms and exhibition spaces that supplement the guest living area. These can be used for a variety of purposes, including excursions by partner universities, workshops and interdisciplinary and/or international co-operations. Both areas can be used flexibly where necessary.

The newer extensions will be dismantled to enhance the original symmetry of the historic building. Externally, the repurposing is evidenced by the upper level’s emergency stairs, which are integrated into the façade and are accessed via the gallery.