• Rottenburg Ladestrasse parking building

    Rottenburg am Neckar (D)


    In the planning process 2020

    in co-operation with Club L94 Landschaftsarchitekten and Ingenieurbüro Bock

    The further development work on the 2015 competition winner picks up on an image of the historic hermitage site, and the parking building thus acts as the supporting monastery wall. The historic image of the monastery served as inspiration for potentially developing the parking building further east, with a frontage building rounding off the complex as an apartment and/or office block.



  • The parking building’s exterior characterises the area around the train station, and must be treated with particular care. The louvered façade is cut out in an arcade-like manner, adding rhythm to the long exterior. The parking building spans two levels, and the concept is based on an additional structure that can be extended as far as the property’s eastern boundary. As such, the size can be adjusted as necessary. The first section (170 parking bays) has one entrance and one exit per floor.

    In the second section (240 parking bays in total), both levels can be connected via a ramp if required, while a third section can provide capacity for a further 100 parking bays.

    An air shaft covered in vegetation is planned for the hillside end, allowing daylight down into the parking building, and ensuring enough air flow that no automated ventilation systems are needed.


  • Opposite the ground-level platform crossing, the footbridge is definitely the more sensible, albeit also more cost-intensive, solution. Both options are easy to implement independently and concurrently with the parking building. A lift is mandatory in order to guarantee wheelchair-accessibility.

    The balcony area joins onto a large outdoor staircase that provides access to the adjacent upper-cell complex.

Rottenburg Ladestrasse parking building

Rottenburg am Neckar (D)


In the planning process 2020

in co-operation with Club L94 Landschaftsarchitekten and Ingenieurbüro Bock

The further development work on the 2015 competition winner picks up on an image of the historic hermitage site, and the parking building thus acts as the supporting monastery wall. The historic image of the monastery served as inspiration for potentially developing the parking building further east, with a frontage building rounding off the complex as an apartment and/or office block.



The parking building’s exterior characterises the area around the train station, and must be treated with particular care. The louvered façade is cut out in an arcade-like manner, adding rhythm to the long exterior. The parking building spans two levels, and the concept is based on an additional structure that can be extended as far as the property’s eastern boundary. As such, the size can be adjusted as necessary. The first section (170 parking bays) has one entrance and one exit per floor.

In the second section (240 parking bays in total), both levels can be connected via a ramp if required, while a third section can provide capacity for a further 100 parking bays.

An air shaft covered in vegetation is planned for the hillside end, allowing daylight down into the parking building, and ensuring enough air flow that no automated ventilation systems are needed.


Opposite the ground-level platform crossing, the footbridge is definitely the more sensible, albeit also more cost-intensive, solution. Both options are easy to implement independently and concurrently with the parking building. A lift is mandatory in order to guarantee wheelchair-accessibility.

The balcony area joins onto a large outdoor staircase that provides access to the adjacent upper-cell complex.